Krönika nr. 20

Ishavespiraterna: Text: Norman Worker Bild: Kari Leppänen & Översatt: Hans Jonsson

Utspelar sig i Nordkalottens djupfrusna isöknar.

Dödens trädgård: Text: Norman Worker Bild: Kari Leppänen & Översatt: Hans Jonsson

Fantomen blir slav hos den skoningslösa Lal Singh.

Mörkrets furste: Text: Norman Worker Bild: Fellmag & Översatt: Hans Jonsson

Denna historia berättar hur runplattan kom i hans ägo.

Mysteriet Cagliostro: Text: Norman Worker Bild: Carlos Cruz & Översatt: Hans Jonsson

Svindlaren och magikern Cagliostro.

Salomons gruvor: Text: Norman Worker Bild: Hans Lindahl & Översatt: Ulf Granberg

Här blir Guran lurad att dricka något olämpligt och gör något oförlåtligt, men det ordnar som tur var upp sig. Och till slut så avslöjas den gyllene runans gåta.

Krönika nr. 21

Häxan: AV Norman Worker & Jaime Vallé & Översatt: Hans Jonsson

Som egentligen heter HELGA BRAUN och bor utanför DREIBACH. Hon bakar pepparkakor för att bota mässlingen. I pepparkakorna droppar hon lite botemedel och ett ämna som gör att de måste äta kakorna. Fantomen hjälper barnen genom att baka pepparkakor med hjälp av Hans. Med ett botemedel som han fick i Oberlingen av doktor Oppenhimer. När Fantomen kom hem så skrev han ned berättelsen och skickade den till Jacob Grimm. Där av sagan om "Hans och Greta".

Gravvalvets hemlighet:   Av Lee Falk & Sy Barry & Översatt: Hans Jonsson

I de Försvunnas Valv plats 13: ligger Piratkungen JEAN LAFITTE
Kit bor hos sin morfar i New Orleans. En dag är de ute och går i en park när en dam tappar sin hatt. Kit plockar upp den och presenterar sig och frågar om damens namn men får inget svar. Lite senare så bli rånad i samma park och Kit räddar henne. Men får även denna gång inget namn. Till slut får han reda på hennes namn men blir å besviken. Hon heter Janette och är syster till Baratarias härskare, Piratkungen JEAN LAFITTE. Sedan den förste fantomen har alla generationer svurit att bekämpa sjöröveri. Han slets mellan sin kärlek och sitt hat mot allt Lafitte stod för. Men Kit var ingen Fantom och hon var ingen pirat så han kunde ju träffa henne. Han uppsöker henne på balkongen. Lite fäktning uppstår men Kit kommer ur med hedern behåll. När han kommer tillbaka till sin Morfar så står Gollo och väntar. Han meddelar att "DIN FAR VANDRANDE VÅLNADEN, VÄKTAREN ÖVER ÖSTRA MÖRKRET, ÄR DÖENDE" . När Kit kommer hem så dör Fantomen och Kit svär sin ED. Nu är Kit den 13:e Fantomen. Nu så blev Lafitte till frågan om ha kunde hjälpa Nya Förenta Staterna mot Moderlandet England. Han godtog erbjudande. Men tröttnade på att vara laglig. Samtidigt ville Kit göra upp med Lafitte och få sin Janette. Han avseglade med ett spanskt skepp och möter Piratkungen. Lafitte skjuts av en spansk soldat och innan han dör så får Fantomen skeppet och beordrar sina mannar att lyda Fantomen. De seglar till Begali-Bukten och bränner upp skeppet. Piraterna gick med i Djungelpatrullen och Lafittis kropp begravdes i Dödskallegottan. Fantomen gifte sig nu med Jeanette.
 

I kapardrottningens våld: Text: Norman Worker Bild: Cesar Spadari & Översatt: Hans Jonsson

En berättelse om Black Poes svärd och Hans dotter som sa sig heta Mary Read men hette Mary Poe. En dag Så räddade Mori fiskarna en vinna som sa att hette . Hon hade en medaljong som innehöll en halv karta (En svart fågel samma som Black Poes svärds fäste). Till sammans med kartan från medaljongen och halvan från svärdet. Mary Poe lovar att hämnas Fantomen. En dag så kommer hon till Morristown som Mary Lamour och rövar bort Fantomen. Jeanette försöker att rädda honom med hjälpa av Blaise Pascal.

Då hämndens timme slår: Av Lee Falk & Sy Barry & Översatt: Hans Jonsson

Den 12:e Fantomen fick trillingar Chris 1, Chris 2, Chris 3 och även en Kit som var ett år yngre än de andra tre. Han var även mycket mindre. Chris 1,2,3 gick i skolan i London medan Kit var hemma och lärde sig. På 1200-talet härjade Mongolkrigare ledda av Djingis Khan. 500år senare dök en efter följare Juhatun Khan upp som höll till i staden Vhatun Dhatun. Han tog djungelns folk till slavar. Juhatun hade en dotter Vhatta som vid detta tillfälle var 18år. Den 12:e Fantomen var 36 år. Han försökte att medla men fick en pil i ryggen och klarade sig nätt hem. Lille Kit tar Fantomens roll. Kit tar på sig Fantomen dräkten och kliver ut ur grottan. Där skrattar Bandarerna åt den lille Fantomen. Kit bestämmer sig för att inte bära dräkten förrän han har förtjänat den. Han rider till Juhatun Khan där han kommer med tre önskningar, 1:Hämnas sin far 2:Att kämpa mot Khans bästa kämpe och befria slavarna om han vinner. Han vinner mot Vhatta och gifter sig.

Krönika nr. 22

Den glömda dalen: Text: Norman Worker & Bild: Heiner Bade

I de Försvunnas Valv plats 14: ligger Mungo Park född 1771 var läkare från Skottland. 1795 började han utforskade Djungeln längst Niger. Men fick avbryta. 1805 19 Nov. startade han från Sandsending. Men råkade ut för inföding. Fem år senare kom Miss Dawn Simpson för att söka efter honom. Hon frågade överse Quartermain vi Djungelpatrullen om hjälp. Men Blev nekad. Hon begav sig ut i djungeln och blev fångad av Svara Neros, Fantomen Red ut för att rädda henne och träffade på Mungo Park vid guldberget. Som levde i en grotta den inne höll Pergament och vapen och guld. Som kanske hade förts dit av romarna under kolonisationen. Det finns en Örn på en vägg i grottan och under örnen står det "XVI". Fantomen fortsätter till Neros arena för att rädda damen. Han räddar Dawn Simpson men Park får ett hugg i ryggen. Parker berättar att Dawns bror dog vid Bussa-forsarna. Hon stannade i djungeln i Neros rike och undervisade och hjälpte folket.

Marionetterna   Text: Donne Avenell & Bild: Carlos Cruz & Översatt: Hans Jonsson

En berättelse om hur skatten i klostersuinen i Zug samlades ihop. En teater var i Carpatia och fantomen stannar till. Då blir han gripen för att vara främling och blir förd till Härskaren. När teatern var över bjöd marionett-mästern på sockrat bröd. Fantomen blir informerad av Härkaren att det folket beter sig underligt åt. De stjäl och rövar men man hittar inget byte.

Magetisörens hämnd:   Text: C.Reimerthi & Bild: Carlos Cruz & Översatt: Hans Jonsson

Vintern 1824 reste Fantomen till en stad liten Bayerska staden Altenburg med hustrun Marie Claire och Bandar hövdingen Turran. Fredrich Vogel hjälpte dem under en varg attack. Vogel jobbar som magnetisör. Fantomen blir inbjuden till Dr Wenzel och Fr Maria. Fredrich som egentligen heter Didrick har kommit staden för att hämnas på Dr Wenzel fru. För att hon valde fel man. Han hypnotiserar henne med en medaljong och det händer en del.

Krönika nr. 23

Kalisekten: Text: Norman Worker & Bild: Jaime Vallé & Översatt: ???

Händelsen utspelar sig år 1825. Prins Dowlah eller Ram Chand som han heter. Han undkommer ett överfall och yrar i djungeln då Bandarerna finner honom. Han vaknar och Fantomen tänker ta reda på vad som har hänt. De reser till Staden Marabar och där han pratade med prinsens far.

I Berättelsen så handlar det om KALI och hon kämpade mot demonen, men där demonens blod rann ut på marken växte nya demoner fram. Men KALI gav strypdukar till två av sina tjänare och befallde dem strypa demonerna. Därför spilldes inte mer blod och demonerna dödades.

Prins Dowhla skickade ett svärd som tack. Svärdet sägs ha tillhört Toghul Beg, Tartaren.

Gula ormens pirater: Text: Norman Worker & Bild: Jaime Vallé & Översatt: Hans Jonsson

Denna berättelse handlar om hur en Panda vid namn Cin-Chin. På den tiden hette Morristown Moribar och tillhörde hade just lagts under Engelsk flagg av guvernören Sir Cedric Pagett.
Det finn mycket OPIUM i Bengalien och det är inte lagligt. Den kommer med en Djonk ur Wu Fangs flotta från Kina. Han är ledare för "Gula Ormens Pirater". Fantomen skall få träffa sin fru Marie-Claire. Gollo och Fantomen tar flotten till Moribar. För att prata med Guvernören om hur Opium handeln skall kunna stoppas. Piraterna kapar Kit och Marie-Claire skepp för att få tag på fantomen så att ha inte skall hindra handeln. I fängelset där Kit sitter finns även Kejsaren av Kinas dotter Shi Ling. Kit räddar fantomen och prinsessan med hjälp av en storm som. När Piraterna har blivit fågna av Kejsarens arme så följer Kit och Fantomen med till Kina. Som tack för hjälpen fick Kit en Panda.

Ch´Gaans förbannelse:   Text: Georges Bess & Bild: Idi Kharelli & Översatt: ???

Denna berättelse handlar om en Medisinman CH'GAAN och hade ryckte om sig att vara djungels största trollkar. Han ville inte att de vita skull ta över deras djungel. Samtidigt så finns det en slavhandlare i trakten som heter Gabriel Ratchets. Lord Flimsey som är Guvernören över Moribar är även han inblandad i slavhandeln.

Krönika nr. 24

Greven av Bengalien: Text: Claes Reimerthi & Bild: Benny Felmang & Översatt: ???

Berättelsen börjar med en pistol duell mellan Theodore och De Arais för att Theodores syster Anastasie varit tvungen att resa bort till ett på grund av att hon blivit gravid. Hon tog in på ett pensionat i Rouen. Efter en tids vistelse där så få hon inte stanna längre. Detta på grund av att familjeadvokaten inte sänt några pengar till uppehället.. Hon blir utkastad på gatan och ingen stans att ta vägen. Under tiden så håller De Arais på att etablera ett kasino i Morristown. En officerare i Djungelpatrullen hade fått problen på grund av sina svagheter för spel. Lånar lite pengar ur patrullen kassa och lämnar inte tillbaka pengarna. Fantomen rycker in för att hjälpa till. Under tiden så vill en sjöman spela lite men kommer inte in på grund av sitt utseende. Men när han börjar prata om en skatt som är enorm så kommer han in. Trevor som han heter har en gång i tiden blivit skjuten och hjälpt av fantomen. Det är därifrån som han har sett skatten. De Arais blir ivrig att få tag på katten och dödar Tevor och snor kartan. Samtidigt kommer Fantomen in och blir övermannad. Arais tar den godas ring och beger sig till fantomen grottan. Väl där visar han upp ringen och kommer in utan Fantomen. Han plundrar grottan på skatter. Fantomen blir fängslad och anklagad för dråp och förd till Fängelseön Banto. Rättvisa skipas tillslut det visade sig att Arais hade fifflat med krutet i pistolen.

Wulutis Hemlighet: Text: Norman Worker & Bild: Carlos Cruz & Översatt: Hans Jonsson

Wulutis är en tavla som är målad av Paul Gaudain. Denna berättelse handlar om kärlek och svartsjuka. Hannah blev anklaga för att stulit mat silver. Hon blir arresterad och flyttad till ett fång läger i Australien i sju år. Under tiden så dör Sir Cedric av brustet hjärta. Kusin Randolph är nöjd nu men han blir besviken när han får höra att Hannah ännu är vid liv. Detta för att hon är den enda arvingen. Paul Gaudain beger sig till Australien för att leta efter sin fru men han skepp förliser utanför Bengaliens kust. Fantomen hjälper Paul att bli frisk samt att finna hans fru i Australien.

Helvetetshund: Text: Claes Reimerthi & Bild: Jhon Boix & Översatt: ???

1827 så studerade en blivande 15:e Fantomen vid Sorbonnie i Paris. Han delade rum med en som heter Bernad Faust. En kväll fick Bernad besök av sin far. Han kom för att berätta om det som hänt en gång i slutet av 1600: Talet. Att de förbundit sig att i 10 generationer binda sig till djävulen.

Krönika nr. 25

Piraternas rike: Text: Norman Worker & Bild: Jaime Vallé & Översatt: Ulf Granberg

Snusdosan som finns i skattkammaren kommer från denna tiden. Dosan ägdes av Guvenören Sir WGL William "Vagabond". Han hade för avsikt att förvandla Bengali till piratnäste. På den tiden var Bengali brittiskkoloni med en guvenör och Morristown hette då Moribar. "Vagabond" smider en plan för att fånga Djungelpatrullens ledare för att på så sätt få loss tre fångar.

Den okände befälhavaren Del 1: Text: Norman Worker & Bild: Georges Bess & Översatt: Bengt Sahlberg

Denna berättelse börjar i Pari vid Marie Clairs sjukbädd. Detta år fyllde Kit 20år och studerade vi Sorbonnie i Paris. Samtidigt så värver Furste Kulai en ny medlem till Singh-Sälskapet i Furste Chandra Sykharnas rike. Chandra deklareras trohetseden medans sällskaps märke placeras på handleden.
" Jag svär evig trohet till Sing-Sällskapet. Jag svär att utan frågor lyda den befallning som ges av härskaren av huset SING. Att bistå edsbröder i nödens stund, att behålla endast min beskärda andel av byte och skatter. Att aldrig yppa något av brödraskapets hemligheter och att döda alla våra brödraskaps fiender utan barmhärtighet. Att detta svär jag högtidligen med risk att eljest drabbas av de tusen sårens straff om jag bryter mot ett enda av dessa bud!."
Detta leder till slut att Överste Chandra kommer Djungelpatrullen för att utplåna Befälhavaren

Den okände befälhavaren Del 2: Text: Norman Worker & Bild: : Georges Bess & Översatt: Bengt Sahlberg

Denna historia få vi reda på hur Befälhavaren blir den Okända Befälhavaren.

Piraternasdrottning: Av Lee Falk & Sy Barry & Översatt: Hans Jonsson

Denna berättelse börjar med lite om Fantomens olika fruar. Boston i början av 1800-talet begravde Kapten Adams sinhustru och lämnade sin dotter Juliet på till växt hos Faster Edna. När dottern blev 20 så fick hon följa med sin far på resa till hamnstaden Kanton i Kina. Där de lastade för att resa till södra Indien. I Indien blir deras skepp beslagtaget. och gör motstånd och arresterad, misshandlas grovt och skall avrättas. Då kommer våran vän och undsättning. De avseglar, men Adams dör och dottern blir en "Amazon Pirat Drottningen". Men hon drömmer om den underliga mannen som hjälpte dem i Indien.

Krönika nr. 26

Tiggarkungen: Text: Perg G Hvidsten & Bild: Carlos Cruz & Översatt: Hans Jonsson

Det finns en råtta i en ask i skattkammaren. Om denna råtta spelar en stor roll i denna berättelse. Berättelsen startar 1840 i London. Ett gäng med gubbar satt på en pubb och bestämde sig för att gå med TONTINE*-leken. År 1841 Sophie Clay-Peters bodde nära ST Clauds. En dag så attackerade ett otal antal råttor henne når hon skulle låsa upp sin grind. Till undsättning kom en diligens. Några veckor senare så anlände Fantomen till London. Med på resan så hade han blivigt bekant med Henry Clay, Sofia hans dotter har försvunnit. En präst vid sin dödsbädd talar om att Sofia är den sista kvar varande i TONTINE. När prästen drar sitt sista ande tag fylls rummet av råttor. Plötsligt hörs en flöjt och lika snabbt som de kom för svinner råttorna. De visar sig att Sofia inte är den siste att ärva. Det är John Berry som är den rätt mätige ägaren.
* TONTINE, en slags livförsäkring. Varje deltagare satsade i detta fallet 5000Pund. Efter 30år delade de som ännu levde på det förräntade kapitalet. Om ingen av deltagarna var i livet gick pengarna till den deltagare som levt längst osv.

Järnmasken: Text: Donne Avenell & Bild: Carlos Cruz & Översatt: Hans Jonsson

Fantomen söker skydd i en gammal fästning en stormig kväll. Är inne finner han en butler som hette Adam. Vid hans sida ligger en knippe med nycklar som leder till en fängelse håla där det sitter en man med järmask. Fantomen befriar honom men rymmer. Utan att tala om vem han är eller vad han heter. Fantomen beger sig ifrån fästningen som ligger på en ö in till staden. Där skall en borgmästrar utnämning ske. När den förre Borgmäster skulle tillträda tronen så sändes det bud efter två kusiner. Den rätte tronföljaren hade ett ärr i panna format som en "kungakrona". Den ene kusin som kom då hade ett färsk ärr som var rött och inflammerat. Den andre kusinen kom aldrig. Fantomen blir gäst i det kungliga slottet där träffar han den nuvarande premiärministern. På hans rum ligger en nyckel och ett brev där det står. "Jag Kurt av Carpatia måste lätta mitt hjärta innan jag dör…" Han fängslade sin kusin Karl den rätt arvingen, och dölja hans ansikte i en järnmask.

Barnfarmen: Text: Dai Darell & Bild: Jaime Vallé & Översatt: ???

Rektor Crow och Magister Dow hade en skola för föräldrar lösa barn i Exeter. Kit och han skolkamrat Magnus blir tagna för lösdrivare och blir placerade i deras "skola". Efter ett tag så får Fantomen upp spåret på Kit. Crow miss sköter skolan genom att ta pengarna som är menat för böcker och mat till egna intressen. Ki tar med sig sina nya klass-kamrater och rymmer och smider en plan för att sätta dit förbrytarna.

Krönika nr. 27

Spökbyn: Av Lee Falk & Sy Barry & Översatt: ????

Mr Walker är på väg på sint årliga besök vid Walker klippan. På vägen dit blir han upp plockad av en post bil som undrar vad han har i öknen att göra. Han börjar att berätta, att det en gång fanns en indianbyn i närheten av klippan. Det var en fredlig stam de levde på jakt och boskap. En dag när Brave Pony var i handelsstationen så blev han attackerad av en soldat. I självförsvar så dödades soldaten. Efter en tid så kom blårockarna för att hämta Brave Pony. Men stammen viste om att, skulle de lämna ut honom till de vitas militärdomstol skulle han dö. Men soldaterna kom tillbaka med en hel arme och började bombardera by. Det blev inga överlevande den natten. Eller blev det inte dödade. Fantomen har ju en jätte fjäder från en jätte örn 'AA-KO-TONKA'.

Guldfeber: Text: Micael Tierres & Bild: Jaime Vallé & Översatt: Hans Jonsson

Leonard Sterne är klasskamrat till Kit och studerar i England, har blivit besatt av en notis i tidningen som säger att man kan gräva guld i Kalifornien. Jacob Dymons är en skojare som har påverkat honom. Kit får veta at han far är döende och måste resa hem med det samma. Leonard och han byter elevringar, lämmar över elevkassan och bigersig av till Bengalen. Jacob kommer och hälsar på Leonard, detta besök utmynnar till att Kit får skulden far at ha skuligt en massa pengar. Fantomen reser till Amerika för att finnas svaret.

Fången på spökskeppet: Text: Micael Tierres & Bild: Jaime Vallé & Översatt: ???

Mr Walker Är i San Fransisco och börjar fråga efter Leonard och Jacob, Detta visar sig inte vara så uppskattat. Han finner Jacob på en pubb som heter Jac ó Diamonds. Han är dess värre inte så villig att berätta var Leonard är. Men efter lite efterforskning så finner han Leonard sjuk på skeppet POSITIO. Men för sent han dör i lunginflammation.

Svarta Elfenbenen: Text: Layla Gauraz & Bild: Georges Bess & Översatt: B Sahlberg

Denna berättelse handlar om hur Keita-stammen tvingas levererar slavar från Wambesi stammen. Black Jack som ledde Slav handlarna får nys om att det finns en stor skatt i djungeln. De finner skatten men de skulle de inte ha gjort. De lyckades smita med ett 40-tal slaver i lasten.

Krönika nr. 28

Frihetens Ögonblick: Text: Layla Gauraz & Bild: Georges Bess & Översatt: B Sahlberg

Fantomen tar upp jakten på slav skeppet Queeny. Black Jack anlände vid Wilmington, South Carolina, USA med sin något klena last. Han möttes upp av fyra män Mr Cromfeld, Von Kaupfer, McKenzien och Barcley. Mr Walker anländer till staden där ah hyr ett hus. Väl hemmastad i huset så tar Betjänten Zeb med Walker på en rund tur i staden. Där han får se aktion av slavar på torget. Nu startar Fantomen ett uppror för att befria slavarna.

Under Farornas Segel: Text: Norman Worker & Bild: Kari Leppänen & Översatt: Hans Jonsson

Denna berättelse börjar en stormig natt med att ett Clippern "Baracuda" går på grund vid Bengaliens kust. Ett par morgontidiga jägare finner skeppet spökligt öde. De stiger ombord och finner att alla har blivig mördade ombord. Clippern ägs av Trelawny rederiet i Plymouth. Ombord på fartyget finns Astrid Jensen. Hon berättar on fartygets historien och varför det har rapporterats förlist. Det var på detta viset som den 16:Fantomen träffar sin blivande hustru.

Djälulens Gentleman: Text: Claes Reimerthi & Bild Kari Leppänen Vallé & Översatt: ???

Mr Walker är London och tiden är 1851 där an tillbringa sin smekmånad. Han läser en dag morgontidningen och finner en dödsannons på Löjtnant Richard Wild son till Överste Douglas Wild. Överste Wild var den siste att veta vem som var den hemlige Befälhavaren. Han söker upp Översten för att beklaga sågen. Under tiden få Översten ett brev som berättar om en komplott mot Löjtnant Wild.

Krönika nr. 29

Mördaren: Text: Ulf Granberg & Bild: Jaime Vallé & Översatt: ???

Fantomen hjälper Khirem som är dotter till Maharaja av Napur på en båt. Där en kapten Horace Lambert Foyle inte tycket det är lämpat att ha kvinnor på däck. När de anlöper hamnen i Indien så följer Fantomen med Khirem på sökandet efter sin far.

Elefantsekten: Text: Michael Tierres & Bild: Wilhelmsson & Eralp & Översatt: ???

Fantomen har just återvänt till Bengalien från Sepoy upproret i Napur. När Elefant sekten som kontrolleras av en Muhammedansk Furste Mophet Al Raschim härjade i trakten.

Tors Hammare: Text: Tony De Paul & Bild: Cesar Spadari & Översatt: ???

Denna berättelse utspelar sig på Island där fyra män har gått ned i en gammal vulkan. En av de fyra männen är Jules Verne. Fantomens uppgift är att skydda hemligheten om Tors Hammare.