Krönika nr. 1

Historien om Walker: Text: ???? & Bild: ??? Översatt: ????

Klippan börjar med att Kit mönstrar ombord på ett segel fartyg som Cristopher Columbus är ansvarig för. På denna resa deltog 88 man. Hans flotta bestod av tre Caraveller, det var SANTA MARIA på 100 ton, PINTA på 50 ton och NINA på 40 ton. Deras mål är att komma till ÖSTERN genom att segla västerut.

Hämnaren: Text: Lee Falk & Bild: Sy Barry & Översatt: ????

I denna berättelse finns förklaringen till hur bandar folket fick sina gift pilar. Hur Bandarena blev fria från WASAKA-jättarnas slaveri. Samt hur den första fantomens dräkt blev till genomen förebild av en staty en DEMONGUD som fanns hos WASAKA-jättarna.

Mannen från havet: Text: J Lundström & Bild: Jaime Vally'e & Översatt: ????

där träffar Walker SINGHPIRATER:na för första gången. Här får vi se hur den 1:e fantomens far dödas av en enögd pirat. Christopher blir nedslagen och förlorar medvetandet och när han vaknar upp är striden över men piraterna är kvar på fartyget. Så han hoppar över bord och klamrar sig fast vid en vrakspillra. I gryningen drev han iland där han önskade att han att öven han hade "ljutit döden på KARAVELLEN". På stranden träffade Chris Bandar-Pygm'eerna för förstagången och där fanns även han fars mördare. När gamarna hade avslutat sitt middags mål så hämtade Bandarerna dess skalle och vid denna svär Chris den "HELIGA EDEN". Vi kan även läsa om fantomen grottan och tronen.

Skatten från Rhodos: Text: Norman Worker & Bild: Karl Leppänen & Översatt: Ingeli Granberg

Här får vi träffa en kusin vid namn SIMON de växte upp tillsammans och blev oskiljaktiga vänner. Men i ett avseende skilde de sig -Kit hade ärvt sin fars kärlek till havet och Simon drömde om att bil riddare. Vi får läs om deras äventyr samt att vi får reda på hur HÄMNAREN får sitt nya namn FANTOMEN.

Korsriddarna: Text: och Bild: Kari Leppänen

Johannes Döparens broderskap och Hospital Orden. också kallad Johannitorden är den äldsta riddar orden i värden. Om detta kan man läsa på två sidor i denna krönika. 

Krönika nr. 17

Jamica-Jacks Skatt: Text: Cleas Reimrhi & Bild: Jaime Vally'e & Översatt: ????

Sommaren 1789 så var Kit hos en präst vid en lite fiskarby Blackrock vid Carnwalls kust. Han brukade vara och lyssna på en gammal sjöman vid namn Ben. Han ägde ett värdshus där så berättade han om sina äventyr. En dag så kommer ett skepp ur kurs och förliser utan för kusten. Några klarar sig och tas om hand på värdshuset . En av besättnings medlemmarna känner igen Ben men det vill han inte erkänna. Några dagar senare så kommer sjömän tillbaka och vill prata med Ben om skatten som han var med och begravde. Ben var inte särskilt prat villig så sjömännen tog till våld men Kit kom försent för att rädda honom. Men Kit får reda på att det ligger en nycket i spisen bakom en sten. Samma dag kommer en advokat vid namn Joshua Farnham från London. Och tar in på ett rum i byn och börjar fråga om Ben. Han säger sig vara intresserad av kyrkböckerna. När Kit några dagar senare återvänder för att se vad nycken går till. Så visar de sig att den går till Bens sjömans kista. I den så hittar de en kikare som innehåller en vers inristad på linsen. Advokaten får tag på kikaren och ger den till piraterna som börjar leta efter skatten. Det visar sig att den finns vid kyrkogården. Under tiden som piraterna letat efter skatten kom Fantomen till byn för att hälsa på Kit. När Fantomen kommet in i byn har piraterna fångat alla bybor samt präst familjen utom Kit och han kompis William. Fantomen fångar piraterna och räddar Kit undan piraterna under tiden som prästen är i stan. När prästen kommer sill präst gården så ligger det pirater över allt och han fattar ingen ting. Men Kit småler och tittar på sin Far.

KAZIM - Den Stummas Herre: Text: Norman Worker & Bild: Kari Leppänen Översatt: ??

Rapporter om slavräder längs kusten hade nåt fantomen. Det visade sig inte var vanliga slavjägare. När Fantomen kom fram till Massagnis by så fick han reda på att deras drottning Ma-Massa tagits som slav i går. Men att de hittat henne igen men utan att kunna berätta vad som hade hän. Hon har ingen mun visar det sig. Hon hade ett meddelande runt halsen som löd " Tills den Heliga Ibis är funnen ska drottningens mun vara förseglad - att bryta förseglingen är att döda henne ". Meddelandet var under tecknat med några Hieroglyfer. Fantomen är förundrad och rider hem åt igen. Väl hemma vid vatten fallet så står en av Llngos folk där och väntar. Han säger att det har hänt samma sak med Lugubre. Han måste följa med till Ödestopen. Där brödraskapet väntar. Han följer med Naga till Ödestopen, berget där Medicinmännen håller sina hemliga rådslag. Men ny inf. så rider Fantomen mot Zeta-Betaus ruinen, Men innan han kommer fram så kallar Llonongobyn på honom. Hövdingen säger att hans dotter Prins Lluana har tillfånga tagits av slavjägarna. Med mer förundran så rider Fantomen vidare mot ruinen på sin Hannibal. När Fantomen tänder signalen så kommer två av slavjägarna för att hämta Ibisamuletten. Men Fantomen binder dem båda och ber dem att för han till Kazcim. Det visar sig att Kazcim håller till i Djävulens gruta. En ut brunnen vulkan. På ett skepp i bukten så förklara styrman Shareef att. En dag när de lagt till i den Egytiska hamnstaden Quesir. Gick kapten Kazcim iland flera dagar. När han kom tillbaka var han helt förändrad . Med sig hade han en dvärg som kallas Bes. Vi blev beordrade att böra leta efter "Den heliga Ibis". Fantomen går iland och beger sig mot vulkankratern. Han berättar att för hundra år sedan så fan en expedition från persien diamanter i vulkanen. Nu så finns det en labyrint av gångar där. Mot dem så kommer Bes. Han är rädd för Kazcim, för att han får inte det svar han önskar av Prinsessan. Bes talar om att han är från en svunnen tid. Enligt den Egyptiska mytologin är Bes en mindre gud som hjälpte kvinnor att förda barn och skydda folk mot ormar och andra faror. Bes visar Fantomen till Kazcims kammare där han utför sina experiment. Bes er Fantomen en flaska som löser upp hinnan som täcker munnen på de som har blivit tillfångatagna. Fantomen möter Kazcim öga mot öga och det blir en viljes kamp som slutar med att Kazcim faller ner i vulkanen Han fångar upp Prinsessan och skyndar sig ut ur berget. Väl ute så tar Bes far väl och de tittar på Ibisfågeln som flyger norr ut.

Kungen är död: Text: Norman Worker & Bild: Kari Leppänen Översatt: ??

Denna berättelse handlar om Kung Gustav III av Sverige. Denna berättelse börjar i London 1792.
På Linn'e-sällskapet hus så träffas Doktor Olof Swedeborg och Fantomen för att titta på blommor som Fantomen tagit med sig från Bengalien. Walker Blir in bjuden till Swedeborg på kvällen. Väl där så finnar han att Swedeborg ligger sårad på golvet. Swedeborg viskar att han skall Vasajuvelerna under Paradisfågeln. När han sagt detta kommer polisen in och arresterar Walker för mordet. Walker fängsla, men hinner inte till fängelset. Utan blir fritagen. Han fri tas av Överst som förklarar att det är en konspiration mot Kung Gustav. Juvelerna Har en gång till hört Drottning Christina som abdikerade 1654 och flyttade till Rom. Fantomen reser till Brighton på bal för att träffa den som mördade Olof, Grevinnan Katarina. På balen så träffas de och bestämmer att åka till Sverige . Väl där så skall Katarina ge en skriftlig bekännelse att Walker inget gjort. Under tiden som Walker reser i så befinner sig Jacob Ankarström också där. Väl i utkanten av Stockholm så träffar han Katarinas far Mandsdorf, som blir över lycklig av att se juvelerna. Det visar sig att Christina var hans farfars mor. Fantomen blev bjuden på bankett. När den är slut fängslas han igen. Nästa morgon får han reda på att Gustav skall mördas för att ge vika för Katarinas Reutersköld far. Gabriel som har Godhetens märke runt halsen räddar Fantomen. De beger sig av för att rädda kungen. Fantomen och Gabriel räddar slottet från att explodera. Men de hinner inte att rädda kungen. Han dör 1792 den 29 Mas.

Katedralens Gåta: Text: Scott Goodall & Bild: Jean-Yves Mitton & Översatt:???

Ett hemligt rum i Notre Dame-Katedralen byggdes av en munk årder på 1100-talet så dom kunde gömma sig undan religiösa förföljelser, som ofta före kom då. För att komma in. Så är man tvungen att göra en halv vridning åt vänster, trycka till på en liten staty som föreställer en drake. Sedan så öppnas en liten lucka i vägen.
Det berättas också om hur Fantomen rädda en markis och en misstänkt mördare undan giljotinen. Markisen skickar han iväg med en luft ballong och den unge mannen tar han med sig till det lilla rummet. Under en tiden som fantomen lämnade manen ensam han han skriva ett meddelandet i dammet på golvet. Fantomen tror att det finns ett lite paket som han tappade mellan stenarna när han skrev det.Krönika nr. 18

Avsnitt ur "Statyettens gåta": Text: Sckott Goodall & Bild: Jean-Yves Mitton & Översatt: Hans Jonsson

Fantomen är på ett skepp som tas över av pirater och han hoppar över bord för att klara sig. Han spolas upp på en strand och ett träsk folk plockar upp honom. För Fantomen till en Träskstad. Hövding Kure berättar om hur deras by har kommit till om hur de är avkommor till skeppsbrutna affärsmän på den gamla sidenvägen till Kina. De livnär sig på att samla silkes trådar. Som de tillverka kläder, mattor och tyger av rent siden. De är också träsnidare och de har även fina smycken som de gör av den sällsynta Svarta Opalen. De har även ett hus där de har hundratals historia ned tecknad. Piraterna har undertiden supit sig redlösa och har strandat med skeppet utan för deras by. Nu plundrar de en by och fantomen skall rädda by med hjälp av en Luft ballong som de skapar av siden tyg.

Avsnitt ur "Mysteriet Dauphin": Av De Paul & Hans Lindahl & Översatt: Ulf Granberg

Fantomen har fått till uppgift att rädda en 9:årig pojke vid namn Kronprins Louis-Charles från "Templet". De beger sig till Gravören Leonardo. Leonardo skapar ett dokument där det står att pojken skall föras till hemlig plats för att avrättas. Under tecknad av RobesPierre. Väl inne så träffar vår vän på Greve Axel Von Fersen, svensk adelsman och före detta officer i franska kungens armé. Detta fri tagnigsförsök misslyckas. De försöker igen med att ta sig in med hjälp av en luftbalong. Den gång lyckas det. De befriar pojken och färdas till Katedralen Notredame hängande i ett rep. Von Fersen lyckades sittande i ballongen ta sig till Italien. Därifrån ta sig till Sverige. Hans son växte upp i Bengalien och gifte sig med en prinsessa av Hitangi-Folket. När hans liv var över så begravdes han i 'De saknades Gravvalv' i grottan.

Durandal 'Legenden om svärden 2':   Text: Norman Worker & Bild: Jaime Vallvé & Översatt:???

Durandal till hörde den Franske Riddaren Roland. Han var en av Paladinerna, DVS. en av de tolv ättlingarna som tjänade Karl den store Frankernas Konung. Denna berättelse börjar 1797 och den 13:e Fantomen befann sig på "Definen" ett Ostindiskt skepp. Han träffar på ett skepp som ligger och driver det ankrar upp vid sidan och det visar sig att de har blivit angripna av pirater. En av ur besättningen lever och han förs till Gibraltar. Där ligger en Amiral Nelsons flott. Fantomen blir dit bjuden på middag. Ombord på Amiralen skepp så han reda på att den skadade fransmannen heter Emile Marica och han kommer att klara sig. Ombord finns även Syed Asraf från Marocko som har en del uppgifter som kan förklara händelsen. Det visar sig att ombord på detta skepp skulle det finnas en man vid namn Greve Stefan De Cambra som har ett svär som till hörde Shejk Maroof. Men att det har blivit förlorat under ett korståg. Svärdet har en speciell betydelse för muslimerna säger Aleikum. Det anses bringa lycka och göra bäraren segerrik i strid. Han säger också att han har hört att Prins Kourish Singh har tagit en del av besättningen på fartyget till fånga. Fantomen ryggar till och frågar om detta är sant. Detta är sant och det visar sig att han även har samlat ihop en avsevärd flotta i Djaba. Fantomen ger sig av till en Djaba tillsammans med Syed. Väl i Djaba så tar de sig in till Palatset via en Brunn detta för att portarna är stängda under natten. Tunneln leder till haremet där fångarna är. Väl här så talar systern till Greve Stefan om att han och Singh har rest till Shejk Maroofs Rike. Alla slavar och hela haremet befrias och Fantomen, Syed och Angelique beger sig till Maroofs Rike. På vägen dit så berättar Angelique historia om "skammets svärd" som de har kallats i generationer hos deras släckt.
 

Cleopatras orm:   Text: Micael Tierres & Bild: Kari Leppänen & Översatt:???

Fantomen "ENROLLERADES" i den Franska armen som sedan seglades till Egypten. Ombord på ett av skeppen fanns Professor Guy De Beauharnais som var expert på hieroglyfer. På resan så löste han hieroglyfernas gåta. Väl i Egypten fick vår vän reda på hemligheten med Cleopatras skatt. Kapten Trdieu och vår vän beger sig av och kommer till en tempelruin. Som visar sig var den de söker. De hittar Graven och även en mumifierad orm troligen den som bet Cleopatra.

Matros Walker:   Text: Peter Andersson & Bild: Jaime Vallvé & Översatt:???

Nuran och Fantomen är på väg hem. Då blir Fantomen sövd, och vaknar upp som roddar på ett skepp. Det visar sig att det är det skeppet som han har beställt hytt för sin hemresa på. Nuran letar efter Fantomen som inte kommit tillbaka efter sitt besök på puben. Men går ändå ombord. Vät till havs så möter de en Frans fregatt. Men våran vän gör som alltid det förväntade och räddare skeppet. Greve Thomas av Lexter och Löjtnant McDuff ställs till rätta för sin slav handel.

Krönika nr. 19

Spöket på HMS Atrops: Text: Norman Worker Bild: Fellmag & Översatt: ???

Denna krönika behandlar Fantomens möte med Lord Nelson och Lady Hamilton .

Black Poes Skatt: Text: Layla Bild: Georges Bess & Översatt: ???

I denna historia så får vi träffa Mary Read och hennes farbror Richard Read. De har blivit skeppsbrutna och blir räddade av Morierna.

Ondskans slott: Text: Norman Worker Bild: Hans Lindahl & Översatt: Hans Jonsson

Här får vi höra sagan om Rödluvan och Vargen av Bröderna grim. Fantomen träffar Jacob Grim i Zellerstadt i Harz bergen när han har hjälpt en men till en läkare.